Osnovna škola

Nekada su središte kulturnog i javnog života u selu činile crkva i škola.

Nekada su središte kulturnog i javnog života u selu činile crkva i škola. Sredinom 18. stoljeća izgrađena je njemačka škola ”Trivialschulle”.

1912. g. sagrađena je školska katnica u današnjem središtu sela. Ona je nažalost srušena, a na njezinom mjestu je sagrađena današnja škola. U povijesti trnovitičkog školstva posebno je značajan dan 28. siječnja 1973. godine. Tad su se Trnovitičani na referendumu izjasnili za izgradnju nove školske zgrade. Učenici i nastavnici su se 1. studenog 1975. preselili u novu školsku zgradu. Dana 11. lipnja 1996. škola mijenja naziv u Osnovnu školu Trnovitica, a uz matičnu školu u Velikoj Trnovitici je i Područna škola u Novoj Ploščici. Na Dan Županije, 15. travnja 1996. otvorena je nova školska zgrada u Novoj Ploščici. Škola i danas postiže zapažene rezultate gotovo u svim područjima. Oslanjajući se na povijesnu tradiciju razvoja školstva, pri školi i danas djeluju učenička zadruga, tamburaški sastavi, dramsko-recitatorska družina i školski športski klub Mladost. Godine 2000. škola je uspješno organizirala manifestaciju Dani jabuka, kao poticaj očuvanja starih sorti karakterističnih za ovo podneblje. Škola u kojoj je lijepo živjeti i u kojoj se neprestano nešto pozitivno događa uvijek nastoji gledati u budućnost, ne gubeći vezu s poviješću i tradicijom. Sva kulturna zbivanja uvijek su vezana uz školu pa je tako 1999. godine otvorena i suvremena opremljena knjižnica.

OS Trnovitica

Odmah pored zgrade današnje škole postoji još uvijek i naša “stara škola”,  sagrađena 1929./1930.g.

Trnovitica - stara škola

Osnovna škola Trnovitica najstarija je škola na području garešničkog kraja. Školske godine 2009./2010. obilježila je 250 godina postojanja.

 

Ove školske godine s područnom školom u Novoj Ploščici brojimi 111 učenika raspoređena u 10 razrednih odjela i 32 djelatnika.

Theme by Anders Norén

Skip to content