Kulturno umjetničko društvo “Trnovitica”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

“KUD “Trnovitica”

 

Na inicijativu stanovnika Velike Trnovitice u selu je 60-tih godina osnovano kulturno-umjetničko društvo. Najveće zasluge za osnivanje imaju tadašnje nastavnice u trnovitičkoj školi. Od 1974. godine društvo nosi ime “Seljančica” i slovi za jedno od najaktivnijih na području bivše općine Garešnica. Početkom 80-tih rad društva zamire na nekoliko godina, a zatim na inicijativu mještana i uz pomoć starih članova, slijedi kratko vrijeme obnove rada pa je tako 1989. godine trnovitički KUD bio domaćin13.općinske smotre folklora, no nažalost brzo prestaje sa radom.

 

Kud1

Konačno, na inicijativu mještana 7.ožujka 1999. izabran je osnivački odbor, obavljene predradnje i 28.ožujka 1999. održana osnivačka skupština KUD-a Trnovitica.

“Krenuli smo s vlastitim nošnjama, bez opanaka, bez glazbala, bez prostorija, ali s velikim entuzijazmom i velikim srcem.”

Već 28.svibnja društvo je imalo prvi nastup, u Velikoj trnovitici, povodom 240-te obljetnice školstva u našem mjestu.KUD Trnovitica broji oko 40-tak aktivnih članova u dvije sekcije:folklornoj i tamburaškoj. Kratko vrijeme radil aje i dječja sekcija, malog folklora-plesača i tamburaša. Nesebičnu pomoć u prvim mjesecima rada društvo je dobilo od O.Š. Velika Trnovitica od koje smo posudili glazbene instrumente, županija je pomogla u nabavci opanaka, a rad društva svestrano pomaže općina, koja se prihvatila i pokroviteljstva “Trnovitičkog prela”, kulturne manifestacije koja postaje tradicionalna u želji za očuvanjem hrvatske posebice moslavačke narodne baštine.

Kud_smotra

 

Upet godina rada društvo je bilo veoma aktivno. Uz brojne nastupe u mjestu redovito nastupa na županijskoj smotri folklora i zahvaljujući visokim ocjenama, kao predstavnik županije sudjeluju na velikim susretima 36. i 38. Vinkovačkim jesenima, na 38.Brodskom kolu Slavonskom Brodu, na međužupanijskoj smotri folklora sjeverozapadne Hrvatske u Bjelovaru, Otočkom proljeću , Sisačko Moslavačkom ljetu, a česti smo sudionici važnih kulturnih manifestacija na širem području lijepe naše i okolici (Zapovijed pod lipom-Mikleuš, Večeri folklora-Palešnik, Gradec pjeva i pleše, Stočarski sajam-Gudovec,200-ta obljetnica župe Gaj, Božićni koncerti i dr.).

 

Kvaliteta i uspješnost nastupa odvela je KUD Trnovitica nakon godine i pol intenzivnog rada na višednevno gostovanje u Njemačku. Kao predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije gostovali smo od 31.08. do 04.09.2000.godine u Braunselweigu.

Kud_njemačka

Osnova i polazište rada KUD-a je uvijek i prije svega izvorna folklorna tradicija Moslavine a posebno naše Trnovitice.Tako u našim nastupima izvodimo izvorne plesove i pjesme Moslavine, običaje prela, slavonsko-moslavačkih svatova, Božića, Trnovitičkih snaboka, krštenja mošta, žetvenih običaja i pastirskih igara, ali smo se bavili i folklornom tradicijom drugih hrvatskih regija te smo uvježbali i koreografije Like, Međimurja, slavonije te splitske plesove

Theme by Anders Norén

Skip to content