Obilježen Dan Općine Velike Trnovitice i Dan Župe svetog Martina

VELIKA TRNOVITICA – Žitelji općine Velika Trnovitica u petak 11. studenoga su imali razlog za dvo­struko slavlje. Naime, taj dan obilježen je Dan Općine Velike Trnovitice i Dan Župe svetog Martina. U Mjesnom domu okupio se veliki broj ugled­nih gostiju, a sve ih je doče­kao i pozdravio načelnik Ivan Marković.

img_8827

Prije osam godina kada sam postao načelnik i počeo sa svo­jim suradnicima raditi situacija nije dobro izgledala. Nije bilo cesta, kanalizacije, vodovoda i morali smo krenuti praktič­ki od nule. Danas je situacija dosta drugačija – započeo je Marković pred mnoštvom u mjesnom domu. Dodao je da je komunalna infrastruktura oduvijek bila prioritet.

Ulaganja u mjesne domove

????????????????????????????????????

 

-Ove godine smo završili s posljednjim metrom asfalta u Velikoj Trnovitici tako da da­nas više nema domaćinstva koje nema asfaltiranu cestu ispred svoje kuće. Također, povezali smo Veliku Mlinsku s Kostanjevcem asfaltiravši ma­kadamsku cestu dužinom od 700 metara i time smo dobili kvalitetnu cestu prema Čazmi i Bjelovaru – ističe Marković. Dodaje da je Općina asfalti­rala sve što je imala u planu te da u vidu već imaju i druge projekte.

img_8817

-Uložili smo 100 tisuća kuna u poljske puteve jer želimo što više pomoći našim seljacima da lakše dolaze do svojih par­cela gdje obrađuju zemlju. Taj iznos nije mali za nas, ali ne želimo štedjeti na našim se­ljacima – naglašava Marković te dodaje da su imali i velika ulaganja u mjesne domove. -Kada smo stupili na funkciju svi mjesni domovi su bili deva­stirani, bez sanitarnog čvora i kuhinje. Danas ih je velika veći­na obnovljena, a ove godine je završena adaptacija mjesnog doma u Maloj Mlinskoj zajed­no s vatrogasnim domom. Također, nedavno je renoviran i mjesni dom u Velikoj Trnovitici -kaže Marković. Ono na stoje posebno ponosan je izuzetna socijalna osjetljivost Općine prema učenicima. -Bez obzira na visinu troškova odlučili smo se za dodjelu be­splatnih udžbenika za sve uče­nike od prvog do osmog razre­da. Dakle, u Velikoj Trnovitici nema učenika koji nije dobio besplatan udžbenik i za to smo izdvojili 130 tisuća kuna. Mislim da smo tom odlukom značajno pomogli roditeljima čija djeca idu u školu – ističe Marković i nastavlja da poma­žu i mladim roditeljima koji su tek dobili dijete.

Za svako novorođeno dijete mi izdvajamo 5 tisuća kuna.

Smatramo da je to jedna li­jepa gesta Općine i ozbiljno razmatramo da nagodinu taj iznos podignemo na 7 tisuća. Uzalud nam sva infrastruktu­ra ako nemamo djecu koja će to sve naslijediti – poručuje Marković. Također kaže da sufinanciraju obroke djeci sa slabijim imovinskim sta­njem kao i prijevoze školskim autobusima.

 

Priznanja za zaslužne

 

image01

Prije pet godina krenuli smo s vodovodom, pripremili smo i osigurali sve što se od nas tražilo. Ali, vodovod nažalost još uvijek nije u funkciji zbog tehničkih i birokratskih zavr­zlama na koje mi ne može­mo utjecati. Nadam se da će konačno netko ovu situaciju pomaknuti s mrtve točke -poručuje Marković. Također je zahvalio svim zaslužnim ljudima i firmama koje su na neki način pomogle ili svojim radom unaprijedile Veliku Trnoviticu. Ove godine na­čelnik Marković podijelio je šest priznanja. Bivši župan Miroslava Čačija, doktor Ivan Aržek, OPG Marinko Bogdan, Proart-ing d.o.o, Građevinski obrt Pranjić te Nediljko d.o.o. su ovogodišnji dobitnici priznanja.

 

Također bi htio zahvaliti svim udrugama u našoj općini, a ove godine bih posebno ista­knuo NK Moslavina koji obi­lježava 60 godina postojanja što je izuzetak za ovako mala mjesta – zaključuje Marković.

spacer