OBAVEZNO MIKROČIPIRANJEVlasnik/skrbnik psa dužan je mikročipirati psa te svi psi na području općine moraju biti mikročipirani! Obvezi mikročipiranja podliježu svi psi, bez obzira na starost ili pasminu. Mikročipiranje je gotovo bezbolan proces kojim se pod kožu životinje stavlja sterilna staklena kapsulica s mikročipom koji sadrži jedinstven broj koji se upisuje se u bazu podataka jedinstvenu za cijelu Republiku Hrvatsku. Obveza navođenja broja mikročipa postoji i u slučaju oglašavanja pasa u smislu promjene vlasništva. Člankom 45. Zakona o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13) propisano je da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.

Cijena mikročipiranja iznosi 80 kn!

Zakonom propisana kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn za fizičke osobe te do 30.000,00 kn za pravne osobe.

Ovim putem napominjemo da je Zakon predvidio i provođenje inspekcijskog nadzora nad provođenjem propisanih odredbi.

Stoga Vas obavještavamo da će uskoro krenuti i inspekcijski nadzor jer su jedinice lokalne samouprave dužne provesti kontrolu obveznog mikročipiranja pasa. U tu svrhu će komunalno redarstvo započeti s administrativnim i terenskim nadzorom radi provjere izvršenja zakonskih obveza.

 

JAVNA OBAVIJEST- PROVEDBA KONTROLE MIKROČIPIRANJA PASA